Panel átalakítás betonvágással

Az  1970-es és az 1980-as években készült panellakások más szempontok szerint épültek, mint azt a mai igények és trendek megkövetelik. Hibának szokták felróni, h a tereket túlzott módon széttagolták és nem az adott igényekre szabták fel az alapterületet. Persze van aki pont ilyet keres, hogy minden gyermeknek külön szobája legyen, ott nem merül fel a változtatás igénye. Azonban ott ahol más szempontok is figyelembe kerülnek ott sok esetben igénykét merül fel a válaszfalak megszüntetése és vagy áthelyezése. A leggyakoribb igény manapság az úgy nevezett amerikai konyha, amikor az étkező a konyha és a nappali egy légtérbe kerül. Ilyenkor minden bizonnyal szükség van a falak bontására, áthelyezésére, amely nem mindegy, hogy mennyi időbe telik, milyen hulladékot termel az átalakítás és persze, hogy ez milyen költségekkel jár együtt.

A legtöbb ilyen eljárás manapság rutinmunkává váltak a betonvágásra szakosodott cégek számára. Ilyen például a nappali szobától a konyhát leválasztó vékony falazatnak az eltávolítása. Az ilyen válaszfalnak nincs teherhordó szerepe, ezért ennek a kivétele nem okoz statikai problémát és a legtöbb ilyen lakás esetében nem szükséges statikus véleményének kikérése.

A válaszfal bontása persze csak így leírva ilyen egyszerű, komoly szaktudást, rutint és költséges munkaeszközöket – vízhűtéses gyémántvágót – igényel a szakszerű kivitelezés. A falat akkora darabokra vágják szét, amit már kézben ki lehet vinni a lakásból, illetve a lépcsőházban le lehet hordani a sitt szállító teherautóig. Embert próbáló munka! Ugyanakkor meglepően kis koszolással, és elfogadható, elviselhető zajjal jár. A ház többi lakóját azért nem árt előre figyelmeztetni, hogy kb. egy napos munkálatok fognak folyni lakásunkban.

Ugyancsak rutinmunkának számít már a konyhai átadó-ablakok kialakítása. Aki nem teljesen egybenyitva, amerikai konyhásan képzeli el nappaliját, hanem meg kívánja tartani az eredeti konyhát, csak a tálalást akarja megkönnyíteni, az átadó-ablakot vágathat a konyha és a nappali közti falra. Tulajdonképpen tetszőleges méretűt, részben ízlése szerint, illetve aszerint, hogy a konyhai szagok miatt ezt az átadót zárható ablakkal kívánja-e kialakítani.

Két kisebb szoba, vagy két félszoba összenyitása is térnövelő lehet, például akkor, ha már a gyerekek kimentek a lakásból, és a szülők inkább egy tágasabb hálószobát képzelnek el. Ezeket gyakorta nem is válaszfal panel, hanem valamilyen könnyűszerkezetes megoldás választja szét. Ez utóbbi esetben természetesen egyszerűbb a megoldás, de a 6 cm vastag betonfal eltávolítása sem okozhat gondot.

Tartófalaknál már természetesen nehezebb a helyzet. Nem kizárt, hogy egyes esetekben ezekből is lehet kivágni, de ehhez mindenképpen statikai számítások, építész szakember is szükséges.

A korszerű eszközökkel a betonpanel fúrása is kis zajjal, viszonylag tisztán, és nagyon precízen megoldható. Speciális vízhűtéses, gyémántszegmenses koronafúró, és jó szakember most is szükséges. A gép állványát fém dübellel rögzítik fel a falra, mert ezt a munkát lehetetlen kézben tartott géppel végezni. Emiatt – érdekes módon – egy főfal átfúrása nagy átmérőben a betonpanelnál kisebb gondot jelent, mint ugyanezt téglafalnál, de különösen üreges falazóblokknál elvégezni.A gépállvány rögzítése ugyanis ilyen esetekben nehezebb, mert a falazat nem elég teherviselő oldalirányú húzásra. Persze azért ez is megoldható. Ilyen nagyobb méretű homlokzati furatokat készítenek általában szagelszívókhoz, vagy éppen mobilklíma elvezető csöve számára.

Nincs tehát lehetetlen, és a sokszor (indokolatlanul) lenézett panellakásokat is lehet korszerűsíteni, illetve egyedi igényekhez átalakítani.

Forrás: az Ezermester Magazin nyomán.