Betonfúrás rezgésmentesen

A betonfúrási munkálatokat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően manapság már roncsolás- és rezgésmentesen tudjuk elvégezni. Ezzel a technológiával akár a már szigeteléssel ellátott társasházaknál, családi házaknál szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk minimális terhelés mellett hatékonyan.

Hogyan néz ki a betonfúrás a gyakorlatban?

Betonfúrás gyémánttechnológiával

A mai kor követelményeinek már nem felelnek meg a hagyományos betonmegmunkálási módszerek, így egy új szakma nyújtotta a megoldást a betoniparban történő vágások és fúrások kíméletesebb elvégzéséhez.

A technika lényege, hogy a betonfúró gépek tokmányába befogott fúrócsövek elején úgynevezett gyémántszegmens „fogak” találhatók. Ezek a szegmensek gyakorlatilag hordozóanyaghoz kevert, ma már szabályosan elrendezett gyémántszemcséket tartalmaznak. Ezek a folyton kopó gyémántszemcsék végzik a különböző keménységű anyagok elcsiszolását elfúrását. Fontos megemlíteni, hogy a fémkötés és az ipari gyémántok minőségének összhangban kell lennie a fúrt anyaggal, hiszen csak így végezhetjük el hatékonyan és gazdaságosan a betonfúrásokat.

Ez azt jelenti, hogy míg puhább anyagokhoz – tégla, ytong – keményebb kötésű gyémántszegmenst használunk, addig a keményebb anyagokhoz puhábbat, ahol a fúrás közben hamarabb előjönnek a hordozóanyagból az új szemcsék, de ezáltal gyorsabban is kopnak.

Ennek eredménye, hogy nem jelent akadályt egy erősen vasalt kemény beton átfúrása sem, akár nagy átmérővel (600mm).

Gyémánttechnikás betonfúró gépek általános használat szerint kétféle csoportba sorolhatók.

  • Kézi magfúró gépek. Kézi használatra puhábba anyagokban, téglafalak fúrására használják általában 8-150 mm tartományban elszívás mellett, míg keményebb anyagokban vizesen 6-40 mm tartományban dübelfuratoknak, kisebb gépészeti áttöréseknek készíthetnek lyukakat betonba vele.
  • Állványos koronafúró gépek. Ezeket nagy (40 mm-1000 mm) átmérőjű furatok elkészítéséhez használják. Ennek lényege, hogy a betonfúrógép állványát rögzítik a falhoz vagy födémhez. Ezt különböző méretű és fajtájú dübelezéssel végzik a lehető legerősebb rögzítés érdekében, amit természetesen meghatároz a koronafúrógép súlya illetve a fúrókorona nagysága.

Betonfúrás panellakásban

A betonfúrási munkákat lakossági szinten új páraelszívó, szagelszívó, szellőző és egyéb gépészeti furatoknak készítik. Berendezett otthonokban nem is lehetne másképp csakis a legtisztább módszerekkel, hiszen a furatok elhelyezkedése valamikor bútor melletti részre esik. Itt nagyon fontos az eredeti állapot megóvása, ezért használják a fúrásokhoz a különböző méretű elszívó-gyűrűket, ipari porszívókat. Szükség esetén védőtakarásokat készítenek. Ezeket a technikákat és sokéves tapasztalatukat felhasználva garantált a tiszta munkavégzés a legszűkebb helyeken is, így megoldásaikkal a legkisebb terhelés mellett készülhetnek el a kivezető furatok.

Fenti cikk az Ezermester magazinban jelent meg 2016-ban.