A lakásfelújítás 7 vasszabálya, amit mindenki elfelejt, pedig…

A lakásfelújításban az a jó, hogy a kosz, zaj, mocsok és káosz után egy vadiúj lakás/lakrész lesz a jutalmunk. NEKÜNK. A szomszédnak viszont csak a kosz, zaj, mocsok és káosz jut.

 

Lerendezhetnénk ugyan a témát azzal, hogy „hát istenem, a felújítás zajjal jár”, de ne tegyük. Ha szeretnél továbbra is jó lakóközösségben élni, ahol nem te leszel a gyűlölt személy, akkor itt van 7 vasszabály. Ha ezeket betartod, akkor lesz esélyed a fáklyás és vasvillás szomszédok nélkül túlélni a lakásfelújítást.

1.§ Olvasd el a társasház házirendjét!


A közös képviselőtől tudod beszerezni és ebből megtudhatod, hogy a nap mely szakában végezhetnek a mesteremberek zajos munkát a lakásodban. Tudtad, hogy a házirend megszegéséért több százezres nagyságú pénzbírságot és szomszédaid örök életen át tartó megvető pillantásait kaphatod büntetésként? Ne hagyj támadási felületet! Olvasd el! Ja, és tartsd is be!

2.§ Tájékoztass előre mindenkit!


Ez olyan, mint az előjáték. Feleslegesnek tűnik, pedig pont, hogy megolajozza a lényeget. Rövid kis üzenetben nyugtasd meg előre a lakóközösséged tagjait, a munkavégzés helyéről, kezdetéről és a kopácsolás befejezéséről egyaránt.
Ezzel a lépéssel kínos pillanatoktól kímélheted meg magatokat. A munkálatokról mindenképpen érdemes a közös képviselőt is tájékoztatni, aki amellett, hogy hasznos tanácsokkal támogat, segítségedre lehet az esetleges konfliktusok elsimításában is.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

3.§ Takaríts a közös területeken (is)!


Jó benyomást tehetsz a legkeményebb szívű szomszédokra is, ha a porral járó munkálatok ideje alatt a közösségi terekben is felsepersz, felmosol, így ők nem viszik be a koszt a saját lakásukba. Ugye, te sem vagy túl boldog, amikor más piszkát viszed be otthonodba? Na, képzeld, ők sem! 😉

4.§ Légy jó szervező!


Szervezd meg úgy a munkálatokat, hogy a közös helyiségekben ez ne okozzon felfordulást. Gondolj arra, hogy te sem szívesen kerülgeted napokig a mások által a lépcsőházban hagyott sittes zsákokat, biedermeier szekrényeket. Ez nem csak kényelmetlen, de balesetveszélyes is lehet. Szervezd úgy a dolgokat, hogy a közös tereket ne kelljen a szükségesnél tovább használnod.

5.§ A falra vigyázz!


A közös területek épségének megóvása a te érdeked is, ezért próbáld a sérüléseket elkerülni. Ha mégis megtörténik, kérj elnézést, majd állítsd helyre az okozott kárt! Én is gletteltem már lépcsőházban leütött sarok miatt. Jelentem túléltem, te is túl fogod!

6.§ Tüntesd el a törmeléket!


Tisztában vagy vele, hogy építési hulladékot a társasházi kukába helyezni tilos? Az egyszerűség kedvéért olyan árajánlatot kérj a kivitelezőtől, ami a törmelék elszállításának díját is tartalmazza.

7.§ Mondj köszönetet!


Ezt felejtik el a legtöbben. Amint a mesterek elszeleltek, egy rövid és kedves üzenetben köszönd meg a szomszédok türelmét, így minden esetleges kellemetlenséget elrendezhetsz. És rögtön helyreáll az univerzum rendje is!

forrás: EpSzol, a társasházi kisokos