Mi az a horonymarás?

A beszúró- vagy horonymarás során meglévő falba vagy betonfelületre utólag vágunk mélyebb vagy kevésbé mély igény szerinti szélességű sávot. Mélyedést vágunk: például vezetékek, műanyag vagy egyéb anyagú tokok számára, hogy azokat ne a falon kívül, hanem elrejtve esztétikusan a falban vezessük el. Rendszerint a falak horonymarására szolgáló berendezés leginkább egy sarokcsiszolóhoz hasonló, amelyben azonban nem egy tárcsa, hanem kettő van, ezek többnyire gyémánttárcsák. Azt, hogy milyen mély vájatot marjunk a falba rugós szerkezettel tudjuk beállítani amely  védőburkolat alatt van elhelyezve és a védőburkolathoz egy fogantyú van rögzítve, annak érdekében, hogy a horonymaró gépet precízen egyenesen tudjuk irányítani.  A két gyémánttárcsa egymástól elhelyezett távolsága adja meg a rés szélességét így párhuzamosan vág rést a falban. Ez biztosítja azt, h a géppel vágás során, mind a mélység mind a szélesség igény szerint beállítható. A vágást követően a középen található részt akár egy egyszerű véső vagy kőműves kalapács segítségével el tudjuk távolítani.

Mikor van szükség horonymarásra?

Többen félnek egy-egy rövidebb vezeték kedvéért ettől a művelettől de mára olyan horonymaró gépek és hozzájuk tartozó fejek állnak a művelet végrehajtásához, hogy az nem jár együtt feldolgozhatatlan mennyiségű hulladékkal, hosszú bontási műveletekkel. Éppen olyan mélységű és szélességű rést vágunk a horonymarás során amely képes befogadni az elrejtésre szánt vezetékeket legyen az

  • áramvezeték
  • vízvezeték
  • csatlakozó, toldó vagy bármilyen más falon belül elrejthető elem.

Horonymarást akár beton, Ytong, téglafalban sőt még kőfalban is el lehet végzeni. Akkor sem ütközünk akadályba ha falon szigetelőréteg, tapéta, lambéria vagy bármilyen fedőréteg van.

Hívjon minket bizalommal: +36 30 382 5463